Δωρεάν έξοδα αποστολής για αγορές άνω των 50€ στις κοντινές περιοχές

Χρωματικός Κύκλος του Ίττεν

Posted by monotexniki 06/02/2023 0 Comment(s)

Μέσα από αυτό το Blog της Μονωτεχνικής θέλουμε να σας βοηθήσουμε να εξοικειωθείτε με το χρώμα, τους χρωματικούς συνδυασμούς, να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές διακόσμησης σχετικές με τα χρώματα στον χώρο σας στην πράξη καθώς και τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και το πώς. Ας αρχίσουμε λοιπόν.

 

Τι πιο βασικό για τους συνδυασμούς λοιπόν στο χρώμα από τον Χρωματικό Κύκλο του Ίττεν.

 

Ποιος ήταν ο Ίττεν και γιατί είναι απαραίτητο εργαλείο στη θεωρεία των χρωμάτων και όχι μόνο ο χρωματικός κύκλος;

Ο Γιοχάνες Ίττεν (1888-1967) αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην μελέτη του χρώματος. Με το που αποφοίτησε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες θεωρητικές γνώσεις για το χρώμα. Το βιβλίο του ''Η Τέχνη του Του Χρώματος'' έχει χιλιάδες αντίτυπα. Μπορούμε να πούμε ότι η μοντέρνα τέχνη του 20ού αιώνα βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά πάνω στο έργο του.

 

Ο χρωματικός κύκλος μας βοηθάει να καταλάβουμε την σχέση των χρωμάτων.

 

 

χρωματικός κύκλος Ιττεν

 

 

Βασικά- Κύρια Χρώματα:

 

Ξεκινώντας από την μέση μπορούμε να διακρίνουμε ένα χαρακτηριστικό τρίγωνο που απαρτίζεται από τα τρία βασικά χρώματα.

 

 ΜΠΛΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ

 

Συμπληρωματικά - Δευτερεύοντα χρώματα:

 

Βγαίνοντας προ τα έξω θα βρούμε τα χρώματα που προκείπτουν από την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων και δεν είναι άλλα από τα..

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΩΒ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

Ενδιάμεσα χρώματα και Αποχρώσεις:

 

Τέλος στο στεφάνι του κύκλου βλέπουμε τα βασικά χρώματα, τα συμπληρωματικά καθώς και τις ενδιάμεσες αποχρώσεις τους. Ας πούμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε 

 

ΜΠΛΕ ΜΠΛΕ/ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ/ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ/ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΚΚΙΝΟ/ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ/ΜΩΒ ΜΩΒ ΜΠΛΕ/ΜΩΒ

 

 

Καταλήγουμε ότι έχοντας τα βασικά μόνο χρώματα μπορούμε να φτιάξουμε όλες τις αποχρώσεις  ενώ  προσθέτοντας μαύρο και λευκό μπορούμε να αλλάξουμε την χροιά την σκίαση ή την τονικότητα.

 

Έχοντας τον χρωματικό κύκλο μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα θερμά από τα ψυχρά χρώματα και να κάνουμε τους χρωματικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν στο γούστο μας.

 

 

#montexniki #giliakis #colorwheel #χρωματικόςκυκλος

Ετικέτες: χρώματα

Leave a Comment